poniedziałek, 28 lipca 2014

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3

Składniki:
  • 30 dag łopatki wieprzowej, 
  • 15 dag pieczarek, 
  • duża cebula, 
  • średnia papryka czerwona, 
  • kostka rosołowa, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • łyżeczka masła, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • sól, 
  • 2 łyżeczki mąki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w małe paski. 
  • Mięso wkładam do miski oprószam solą, papryką i majerankiem, dodaję drobno posiekany czosnek i oliwę, dokładnie mieszam. 
  • Wszystkie składniki podsmażam z dodatkiem łyżeczki masła. 
  • Podsmażone warzywa i mięso przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Całość zalewam 1,5 szklanki gorącej wody. 
  • Po zagotowaniu duszę na małym ogniu około 40 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku. 
  • Zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)