wtorek, 29 lipca 2014

PIZZA Z TRZEMA SERAMI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • szklanka ciepłej wody, 
  • 3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 
  • pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru, 
  • łyżka oliwy.


Składniki na farsz:
  • 15 dag salami, 
  • 3 średnie pomidory, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 100 g mascarpone, 
  • opakowanie mozzarelli, 
  • 20 dag sera żółtego, 
  • większa szczypta oregano, 
  • koncentrat pomidorowy, 
  • sól, 
  • bazylia, 
  • majeranek.
Przygotowanie:
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. 
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. 
  • Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat. Następnie umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. 
  • Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). 
  • Chwilę podpiekam samo ciasto.
  • Pomidory kroję w półplasterki, szczypiorek siekam. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroję w plasterki. 
  • Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. 
  • Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem. 
  • Zaczynam rozkładać składniki: sos, salami, pomidory, ser żółty, mozzarella, mascarpone, szczypiorek. Całość posypuję oregano. 
  • Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)