piątek, 18 lipca 2014

PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6

Składniki:
  • 1,3 kg cukinii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 łyżek mleka,
  • oliwa do smażenia.



Przygotowanie:
  • Przesiewam mąką, łączę ze sporą szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami. Stopniowo dodaję mleko ciągle mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
  • Cukinię wraz z natką pietruszki miksuję blenderem i dodaję do masy (powinno być konsystencji, jak na placki ziemniaczane). 
  • Całość doprawiam solą i pieprzem (cukinia jest delikatna, więc możemy dodać sporo pieprzu, aby smak był bardziej wyrazisty).
  • Smażę placki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
P.S. Agnieszka, miałaś rację, są PYSZNE! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)