wtorek, 1 lipca 2014

SWOJSKI SMALCZYK Z BOCZKIEM
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
LICZBA PORCJI: 12


Składniki:
  • 1 kg słoniny,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 większe ząbki czosnku,
  • 20 dag boczku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • czubata łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka soli.
Przygotowanie:
  • Słoninę kroję w kostkę, podgrzewam na małym ogniu. 
  • Gdy większość tłuszczu się wytopi i zaczną tworzyć się skwarki, dodaję pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  • Pod koniec smażenia dodaję również przyprawy. 
  • Zlewam tłuszcz do naczyń, studzę, następnie wkładam do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)