czwartek, 31 lipca 2014

ŻEBERKA Z PIECZARKAMI


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2


Składniki:
  • Około 6 kawałków żeberek (porcjowanych po dwie kostki), 
  • 30 dag małych pieczarek, 
  • masło, 
  • 4 małe cebule, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • papryka słodka i ostra, 
  • mąka, 
  • olej, 
  • pół litra wywaru (może być z kostki), 
  • liść laurowy, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego.
Przygotowanie:
  • Mięso przyprawiam solą, pieprzem oraz papryką, podsmażam z obu stron na złoto. 
  • Cebulę drobno siekam, większe pieczarki kroję na pół, a mniejsze zostawiam w całości. Podsmażam na odrobinie masła. 
  • Żeberka przekładam do garnka, zalewam wywarem, dodaję podsmażone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. 
  • Całość duszę na małym ogniu około 90 minut, na koniec zagęszczam mąką rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)