wtorek, 22 lipca 2014

ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków, 
  • 30 dag pieczarek, 
  • 15 dag boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 dag startego sera żółtego, 
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • śmietana 18%, 
  • sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekrawam na pół. 
  • Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle, dobrze doprawiam solą i pieprzem. 
  • Boczek i cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam, następnie mieszam ze śmietaną i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzewam do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. 
  • Ziemniaki obieram, wydrążam miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi. 1/3 miąższu mieszam z pieczarkami. 
  • Ziemniaki napełniam farszem, polewam sosem oraz posypuję serem. 
  • Zapiekam 5 minut w 200 stopniach.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)