piątek, 1 sierpnia 2014

BOTWINKA


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • Średnia młoda marchewka,
  • młoda pietruszka,
  • młody seler,
  • pęczek botwinki wraz z buraczkami,
  • 2 i 1/2 l bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki tymianku (jeśli ktoś ma, to najlepiej użyć świeżego),
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
  • Marchewkę, pietruszkę, seler oraz buraki ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Włoszczyznę gotuję około 10 minut w bulionie. 
  • Botwinkę drobno siekam (użyłam tylko połowę liści), dodaję do bulionu wraz z burakami, gotuję kolejne 10 minut. 
  • Cebulę drobno kroję, podsmażam na maśle. Czosnek siekam. 
  • Do zupy dodaję czosnek oraz cebulę, doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem wg uznania. Dodaję sok z cytryny. Zaprawiam wcześniej zahartowaną śmietaną. 
  • Rozlewam, dekoruję jajkiem ugotowanym na twardo oraz posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)