niedziela, 17 sierpnia 2014

KOPIEC KRETA



















WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
(+ MINIMUM 120 MINUT CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 23 CM.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego.
Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%,
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 50 g czekolady gorzkiej.
Nasączenie:
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • odrobina cukru bądź cukru pudru.
Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
  • Masło przekładam do rondla i podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się (masło delikatnie przestudzić). 
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier waniliowy wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszam za pomocą łyżki. 
  • Ciasto rozkładam równomiernie w wysmarowanej tłuszczem. Następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piekę przez 40-45 minut. 
  • Upieczone ciasto oddzielam ostrym nożem od brzegów formy, zdejmuję obręcz i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
  • Następnie przekładam na talerz, łyżką wydrążam miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiam 1 cm brzeg.
  • Okruchy przekładam do miski, rozkruszam. 
  • Wydrążony spód ciasta nasączam wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny. 
  • Banany obieram, przekrawam wzdłuż, skrapiam sokiem z cytryny i płaską stroną układam na wydrążonym cieście. 
  • Żelatynę zalewam 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia się. 
  • Czekoladę siekam na drobne kawałki. 
  • Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaję płynną żelatynę i miksuję jeszcze przez chwilę. 
  • Stopniowo dodaję pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki. 
  • Masę wykładam na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. 
  • Łyżką formuję kopułę, posypuję okruchami ciasta, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)