sobota, 2 sierpnia 2014

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła, 
  • około pół szklanki drobnego cukru, 
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki, 
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • tabliczka czekolady deserowej, 
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
  • Czekoladę kroję na malutkie kawałki, orzechy drobno siekam. 
  • Miękkie masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec dodaję do masy orzechy wraz z czekoladą i dokładnie mieszam. 
  • Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. 
  • Piekę około 12 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)