piątek, 15 sierpnia 2014

KULECZKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE GRZYBOWYM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3


Składniki:
  • 40 dag mielonego, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • jajko, 
  • średnia cebula, 
  • łyżka posiekanego koperku, 
  • 2 łyżki masła, 
  • spora szczypta majeranku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • garść suszonych grzybów, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 2 czubate łyżeczki mąki.
Przygotowanie:
  • Grzyby moczę w dwóch szklankach wody przez około 3 godziny. Gotuję 40 minut w tej samej wodzie. 
  • Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce masła. 
  • Mielone dokładnie mieszam z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, koperkiem, bułką tartą oraz przestudzoną cebulą. Formuję małe kuleczki, podsmażam na łyżce masła. 
  • Do grzybów dodaję pulpeciki, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję około 15-20 minut.
  • Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody.
  • Na koniec zaprawiam wcześniej zahartowaną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)