czwartek, 14 sierpnia 2014

PIZZA Z ZIEMNIAKAMI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • szklanka ciepłej wody, 
  • 3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 
  • pół łyżeczki soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
  • 6 mniejszych ziemniaków, 
  • 50 dag pieczarek, 
  • średnia papryka zielona, 
  • cebula, 
  • laska dobrej kiełbasy, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 30 dag tartego sera żółtego, 
  • większa szczypta oregano, 
  • koncentrat pomidorowy, 
  • sól, 
  • ostra papryka,
  • bazylia, 
  • majeranek.


Przygotowanie:
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. 
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. 
  • Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. 
  • Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). 
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. 
  • Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka, podsmażam na małej ilości oleju do wyparowania wody z pieczarek, osączam z nadmiaru tłuszczu. 
  • Paprykę oraz kiełbasę kroję w kostkę. 
  • Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. 
  • Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem. 
  • Zaczynam rozkładać składniki: ziemniaki, pieczarki z cebulą, kiełbasa, papryka, szczypiorek, ser żółty. Całość posypuję oregano i ostrą papryką. 
  • Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

2 komentarze:

  1. Z ziemniakami jeszcze nie jadłam :-) a wygląda pysznie. Z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Marzenko. :) Jeśli ktoś lubi ziemniaki, to na pewno mu zasmakuje. :)
      Miłego dnia. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)