poniedziałek, 25 sierpnia 2014

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Z MASCARPONE



















WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki na placki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • około 1/2 łyżki soli,
  • 2 łyżki ostrej papryki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżki oregano,
  • mąka,
  • jajko.

Składniki na sos:
  • 1 kg. pieczarek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • około 650 ml wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 średnie cebule,
  • łyżka masła,
  • 5 listków świeżej bazylii,
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mąki,
  • tymianek suszony (dosyć spora ilość),
  • pieprz,
  • sól,
  • szczypta oregano.
Dodatkowo:
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 10 listków świeżej bazylii.


















Przygotowanie:
  • Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Natkę pietruszki miksuję, łączę z ziemniakami. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
  • Pieczarki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Zalewam wodą, wkładam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, posiekane zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 minut. Mąkę miksuję z mlekiem, dodaję odrobinę sosu, miksuję ponownie. Całość wlewam do garnka. Mascarpone hartuję z wywarem pieczarkowym, miksuję, wlewam do sosu. Gotuję, aż zgęstnieje. Ewentualnie doprawiam do smaku.
  • Placki polewam sosem, obficie posypuję posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)