piątek, 29 sierpnia 2014

RYBA Z SOSEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5

Składniki:
  • 5 filetów z mintaja (u mnie były mrożone z Biedronki),
  • mały jogurt, 
  • 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki - u mnie był wołowy), 
  • 2 łyżeczki mąki + mąka do obtoczenia ryby, 
  • mniejszy pęczek koperku, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • pieprz cytrynowy,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • sok z cytryny.


















Przygotowanie:
  • Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczam w mące, odstawiam.
  • Przygotowuję sos: gotuję bulion na małym ogniu, mąkę dokładnie rozrabiam z odrobiną zimnej wody, dodaję do wywaru. Chwilę mieszam, zdejmuję z gazu.
  • Koperek oraz pietruszkę drobno siekam. Lekko przestudzony sos łączę z jogurtem, dodaję zieleninę oraz doprawiam do smaku czarnym pieprzem (ewentualnie solą). Gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 
  • Rybę smażę na rozgrzanym oleju, po wyjęciu na talerz polewam przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)