sobota, 30 sierpnia 2014

SZCZAWIOWA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Średnia marchewka,
  • pietruszka,
  • 2 pęczki szczawiu (około 300 g),
  • około 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • łyżka masła,
  • 180 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję w bulionie (około 10-15 minut) z dodatkiem masła.
  • Szczaw siekam, dodaję do bulionu, gotuję do miękkości przez kilka minut.
  • Mąkę rozrabiam w odrobinie wody, dodaję do garnka.
  • Zahartowaną wcześniej śmietanę wlewam do zupy, mieszam (można dodać jej więcej - w zależności od tego, jak kto lubi).
  • Doprawiam do smaku wedle własnego uznania.
  • Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo oraz okraszonymi ziemniakami.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)