wtorek, 12 sierpnia 2014

ZUPA PIECZARKOWO-SEROWA Z PULPECIKAMI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 2 średnie marchewki, 
  • pietruszka, 
  • połowa selera, 
  • większy kawałek pora, 
  • średnia cebula, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • natka, 
  • 30 dag mielonego, 
  • 10 dag sera żółtego, 
  • serek topiony kremowy (200 g), 
  • pieprz, 
  • sól, 
  • masło, 
  • mąka, 
  • jajko, 
  • gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
  • Do garnka wlewam 5 szklanek wody, dodaję marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Gotuję około 30 minut.
  • Cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam na łyżce masła. 
  • Pieczarki kroję w plasterki, dodaję do cebuli i krótko smażę. 
  • Mięso wyrabiam na gładką masę razem z jajkiem, łyżką bułki tartej, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zwilżonymi dłońmi formuję małe pulpeciki. 
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła, kładę pulpeciki i smażę na rumiano. 
  • Z bulionu wyjmuję warzywa, jedną marchewkę kroję w kosteczkę i z powrotem dodaję do zupy wraz z podsmażonymi wcześniej warzywami, gotuję kolejne 25 minut. 
  • Następnie dodaję pulpeciki. 
  • Serek topiony mieszam z odrobiną wywaru i miksuję blenderem, wlewam do zupy. 
  • Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, posypaną natką oraz żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)