niedziela, 14 września 2014

BABKA CYTRYNOWA Z LUKREM CZEKOLADOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4
FORMA DO BABKI: 16 CM.



Składniki:
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kisiel cytrynowy,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3 krople zapachu cytrynowego,
  • lukier czekoladowy.


Wykonanie:
  • Ucieram jajka z cukrem na puch.
  • Cały czas miksując stopniowo dodaję mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Następnie (również porcjami) olej, skórkę z cytryny i zapach.
  • Formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą, wylewam ciasto.
  • Piekę około 25-30 minut w 180 stopniach.
  • Lukier przyrządzam wg przepisu na opakowaniu, polewam babkę, kiedy ostygnie.
Razem ze mną babkę piekły:

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólną zabawę każda babeczka wyszła inna ale za to smaczna i przyciągająca oko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babka..aż slinka cieknie..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, muszę wypróbować tą babkę, przepysznie wygląda……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)