sobota, 6 września 2014

MAKARON Z KURCZAKIEM I CHILI W SOSIE Z MASCARPONE




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 400 g makaronu penne,
  • 50 dkg piersi z kurczaka,
  • papryczka chili (świeża) - może być mniej, w zależności, jak ostre jedzenie lubicie :),
  • mała cebula,
  • 200 g tartego twardego sera (ostrego),
  • 250 g mascarpone,
  • świeża bazylia,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • sól,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżeczki pietruszki suszonej,
  • łyżeczka bazylii.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Kurczaka kroję w kostkę, cebulę i chili drobno siekam. Całość podsmażam na odrobinie oliwy z dodatkiem przypraw (suszona bazylia, pieprz, sól, papryka, tymianek, majeranek i pietruszka). 
  • Dodaję pomidory, gotuję, aż nadmiar płynu odparuje. 
  • Następnie dodaję mascarpone oraz połowę twardego sera i dokładnie mieszam. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku. 
  • Sos łączę z makaronem, wykładam na talerz. 
  • Posypuję pozostałym serem i świeżą bazylią (posiekaną).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)