czwartek, 18 września 2014

MAKARON ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3


Składniki:
  • 250 g makaronu kolorowego,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • mała cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • duża garść tartej mozzarelli + odrobina do posypania,
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • 2 czubate łyżki śmietany.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Na łyżce masła podsmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  • Po chwili dodaję szpinak, smażę do niemal całkowitego wyparowania płynu.
  • Doprawiam solą, pieprzem, gałką, bazylią i tymiankiem. 
  • Dodaję śmietanę, mieszam, następnie dodaję mozzarellę i ponownie mieszam. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku. 
  • Makaron układam na talerzach, polewam przygotowanym sosem, posypuję pozostałą mozzarellą.

2 komentarze:

  1. Zalega mi szpinak od dłuższego czasu w zamrażarce ;) Już wiem co z nim jutro zrobię :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)