wtorek, 16 września 2014

MUFFINKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5 (wyszło 12 muffinek)

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta sody,
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • jajko,
  • cukier puder do posypania.


















Przygotowanie:
  • Łączę oddzielnie składniki suche oraz mokre.
  • Do składników suchych dodaję mokre, dokładnie mieszam (aby nie było grudek).
  • Żurawinę osączam na sicie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.
  • Ciasto przekładam do formy na muffinki (u mnie do 4/5 wysokości).
  • Piekę około 25-30 minut w 190 stopniach (do "suchego patyczka").
  • Gotowe babeczki posypuję cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)