wtorek, 30 września 2014

PULPETY Z IMBIREM W SOSIE POMIDOROWYM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • 75 dag mielonego z indyka,
  • jajko,
  • kajzerka,
  • mleko,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm),
  • 6 listków mięty,
  • trochę bułki tartej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminku, kurkumy i imbiru,
  • 2 łyżeczki kolendry,
  • 2 goździki,
  • 2 kawałki suszonej papryczki chili lub peperoni,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru.
Przygotowanie:
  • Bułkę moczę w mleku, osączam.
  • Mięso mieszam z jajkiem, kajzerką, natką pietruszki i bułką tartą. Dodaję drobno posiekany imbir i miętę oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie łączę wszystkie składniki, formuję małe pulpeciki.
  • Cebulę siekam, szklę na maśle. Dodaję posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuję 5 minut na małym ogniu, mieszając.
  • Wlewam bulion, zagotowuję. Wkładam mięso i gotuję około 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)