poniedziałek, 29 września 2014

SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM I PUREE ZIEMNIACZANYM

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6 (wyszło 12 sakiewek)

Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego,
  • fix bolognese z chili "Knorr",
  • średnia cebula,
  • średnia marchewka,
  • szklanka wody,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 100 ml śmietany,
  • 3 łyżki masła + 1 łyżka do smażenia,
  • 20 dag mięsa mielonego,
  • 15 dag startego sera żółtego,
  • 4 pieczarki,
  • majeranek, 
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • koperek suszony,
  • garść posiekanej natki pietruszki.


















Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie wraz z 1/2 marchewki. Następnie łączę z masłem i śmietaną, robię puree. Dodaję pietruszkę, nieco koperku oraz doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, połowę pokrojonej w kostkę marchewki i pieczarki w plasterkach. Przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem.
  • Dodaję mięso, smażę kilka minut.
  • Fix rozrabiam z wodą, wlewam do mięsa, duszę około 10 minut.
  • Ciasto dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek, nakładam sos, puree i posypuję serem oraz suszonym koperkiem.
  • Zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. ale boskie ! kradnę jedną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)