niedziela, 28 września 2014

SOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7


Składniki:
  • Garść suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki mąki,
  • odrobina mleka,
  • 800 ml wody,
  • 2 trójkątne serki topione o smaku grzybowym,
  • sól,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Grzyby moczę w wodzie około 2-3 godziny, odcedzam (wodę zostawiam), grzyby kroję w paski. 
  • Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki. 
  • Cebulę siekam i podsmażam na maśle. 
  • Grzyby wraz z cebulą i pieczarkami gotuję w odcedzonej wcześniej wodzie około 40 minut wraz z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i tymianku. 
  • Śmietanę miksuję z serkami topionymi, odrobiną wywaru i łyżką mąki, dodaję do sosu. 
  • Mleko miksuję z 2 łyżkami mąki i odrobiną wywaru, również dodaję do sosu, mieszam. 
  • Chwilę gotuję do momentu zgęstnienia, dodaję posiekaną natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

2 komentarze:

  1. wspanialy przepis,wlasnie koncze wykonanie...oby smak był tak dobry jak się zapowiada...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mam nadzieję, że zasmakuje. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)