wtorek, 23 września 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM SPAGHETTI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 12 mniejszych ziemniaków,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 10 zielonych oliwek (opcjonalnie),
  • średnia czerwona papryka,
  • 4 plasterki boczku (opcjonalnie),
  • słoik sosu do spaghetti (u mnie Dawtona - bolognese),
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • pietruszka suszona, 
  • oregano,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • sól,
  • ostra papryka.

Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w większą kostkę, gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
  • Pieczarki kroję w plasterki, oliwki w krążki, boczek w paseczki, a paprykę w kostkę. Cebulę siekam. Smażę na rozgrzanym oleju.
  • Dodaję sos, doprawiam pietruszką, oregano, bazylią, majerankiem, solą i ostrą papryką.
  • Ziemniaki mieszam z sosem, przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem żółtym i suszoną pietruszką.
  • Całość zapiekam w 180 stopniach około 10 minut, następnie w 200 stopniach kolejne pięć minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)