sobota, 18 października 2014

CIASTO Z MASĄ BUDYNIOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.


Składniki:
  • Około 300-350 g herbatników maślanych,
  • kostka masła,
  • 1/2 l mleka,
  • budyń śmietankowy,
  • 5 łyżek cukru,
  • 660 g śmietany 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze),
  • 2 łyżeczki żelatyny + około 1/3 szklanki wody.




















Przygotowanie:
  • Na mleku gotuję budyń z cukrem, zostawiam do ostygnięcia.
  • Masło ucieram, następnie dodaję małymi porcjami zimny budyń i ucieram dalej, aż powstanie jednolity krem.
  • Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną letnią żelatynę, ubijam razem.
  • Blachę wykładam herbatnikami, wylewam masę budyniową. Układam następną warstwę herbatników, a na wierzch bitą śmietanę. Chłodzę w lodówce.

8 komentarzy:

  1. Bardzo kremowe, delikatne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho Madziu. bardzo lubię takie z kremem i śmietaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. urodzinki mojej siostrzenicy były wspaniałe,ponieważ dzieciaczki zajadały się tym wyśmienitym ciastem...po stokroć było smaczniejsze od tortu...dziękujemy za przepis...pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jakie miłe słowa... Dziękuję serdecznie! U mnie też znikło migiem. :) Najlepszego dla siostrzenicy i pozdrowienia dla rodzinki. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)