środa, 8 października 2014

MAKARON Z SOSEM Z MASCARPONE, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem,
  • 50 dkg piersi kurczaka,
  • 10 pomidorków suszonych,
  • 250 g serka mascarpone,
  • czubata łyżka śmietany,
  • średnia cebula,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • płaska łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka tymianku, 
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki pietruszki suszonej + do posypania
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Oprószam przyprawami. 
  • Cebulę siekam, dodaję do kurczaka, chwilę podsmażam. 
  • Pomidory kroję w paski. Dodaję do mięsa wraz z mascarpone, śmietaną i połową sera żółtego. 
  • Całość chwilę gotuję, doprawiam do smaku (ma być delikatny, a jednocześnie lekko ostry smak). 
  • Sos mieszam z makaronem, wykładam na talerz. Całość posypuję pozostałym serem oraz pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)