sobota, 25 października 2014

SPAGHETTI A'LA BOLOGNESE














WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti,
  • około 1,2 kg pomidorów (najlepiej tych tańszych na zupę),
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 30 dag pieczarek,
  • mała cebula,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • odrobina cukru,
  • kawałek papryczki chili,
  • ser twardy (straty) do posypania.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oliwy, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę oraz paprykę. Wszystko smażę jeszcze przez chwilę (aż pieczarki będą miękkie).
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dorzucam do mięsa wraz z koncentratem.
  • Całość doprawiam, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę. 
  • Makaron nakładam na talerze, polewam przygotowanym sosem, posypuję tartym serem.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)