piątek, 14 listopada 2014

PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • około 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • większa szczypta majeranku,
  • 2 łyżki oleju.
Składniki na sos:
  • 500 g przecieru pomidorowego, 
  • 3 duże pomidory,
  • 40 dag pieczarek,
  • łyżka masła,
  • tymianek,
  • sól,
  • bazylia,
  • 15 dag tartego sera żółtego.
Dodatkowo:
  • 11 parówek (najlepiej cienkich),
  • 5 dag tartego sera żółtego,
  • 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką),
  • bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
  • Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników.
  • Każdy naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę.
  • Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam do smaku. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Naleśniki wykładam na talerz, polewam sosem.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)