piątek, 7 listopada 2014

TORT Z CIASTECZKAMI OREO I SERKIEM MASCARPONE

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT 
(+ 45 MINUT CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM.

Składniki:
  • Opakowanie ciasteczek "oreo" (176 g),
  • 500 g serka mascarpone,
  • 100 g masła (nie margaryny!),
  • około 70 g gorzkiej czekolady,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.



















Przygotowanie:
  • Ciasteczka kruszę, dodaję masło, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  • Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę, równomiernie rozprowadzam, dociskam ręką. Chłodzę około 30 minut.
  • W międzyczasie miksuję mascarpone z cukrem waniliowym. Dodaję 3 kostki startej czekolady (na dużych oczkach), mieszam. Wykładam na schłodzony spód.
  • Pozostałą czekoladę kroję na kawałki i obsypuję wierzch tortu. Chłodzę kolejne 15 minut.
Dzisiejszy wpis dedykuję swoim ukochanym rodzicom. 

Z najlepszymi życzeniami z okazji urodzin. 

Kocham Was!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja za deserami nie przepadam, ale lubię je robić dla bliskich. :)

      Usuń
  2. kradnę przepis ! być może wypróbuję i pochwalę się jak mi to wyszło :) ale wygląda smakowicie.. lubie takiego typu slodkosci :)

    zapraszam do mnie: http://mymodestlife.blogspot.com/

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię takie słodkości. :)
      Zajrzę, pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Wczoraj wyprawialam urodziny, deser wszystkim smakowal. Pychotka
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nie to cieszy. :) Też bardzo lubię ten deser. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)