sobota, 20 grudnia 2014

BEZMIĘSNE FARSZE

  • Z bryndzy i ziemniaków: 4 ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i przepuść przez praskę. Dodaj 20 dag bryndzy i jajko, dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  • Z kaszy gryczanej i twarogu: 35 dag kaszy opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, ostudź. 2 cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, wystudź. 20 dag twarogu rozetrzyj z cebulą, wymieszaj z kaszą i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Z soczewicy i ziemniaków: Szklankę zielonej soczewicy namocz (30 minut), a później ugotuj. Odcedź i przestudź. 2 ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę razem z soczewicą. Dodaj zeszkloną cebulę, posiekane, ugotowane jajko i jajko surowe. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
  • Z suszonych śliwek i orzechów: 40 dag śliwek kalifornijskich opłucz, zalej białym winem, odstaw na 2 godziny, osącz. 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych wymieszaj z łyżką miodu. Przypraw zmielonym cynamonem albo gotową mieszanką korzenną. Masą orzechową nadziewaj śliwki, potem zawijaj je w ciasto.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)