wtorek, 23 grudnia 2014

BRZUSZEK PIECZONY W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ













WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT 
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8

Składniki:
  • Około 1,5 kg brzuszku na roladę,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 czubatych łyżeczek ostrej musztardy (u mnie z chili ciętym),
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu, 
  • 3 większe ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Brzuszek nacieram solą i pieprzem z każdej strony.
  • Przygotowuję marynatę: dokładnie mieszam musztardę, miód, posiekany czosnek i przyprawy.
  • Mięso smaruję od środka połową marynaty, zwijam, jak najbardziej ściśle, związuję nicią. Całość smaruję pozostałą zalewą. 
  • Zawijam w folię aluminiową, wkładam do lodówki na około 12 godzin.
  • Piekę w 200 stopniach (w foli, bez termoobiegu) 90 minut, następnie wyjmuję z folii i piekę około 20-30 minut (do zarumienienia).

4 komentarze:

  1. A co to za mięso na brzuch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ wyostrzony "dowcip".
      Jest to mięso ze świni. Nie na brzuch, a na roladę.

      Usuń
  2. Pyszna roladka :-) Madziu życzę wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wyszła pyszna. :) Wesołych Świąt! :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)