piątek, 5 grudnia 2014

SPAGHETTI A'LA CARBONARA - UROZMAICONA MASCARPONE




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3-4 żółtka,
  • większy ząbek czosnku, 
  • 3 plasterki boczku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • sól, 
  • pieprz,
  • 50 g tartego sera twardego (typu pecorino),
  • odrobina oliwy,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Boczek kroję w paski, czosnek siekam, podsmażam na odrobinie oliwy. 
  • Dodaję mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn. 
  • Gotuję cały czas mieszając. 
  • Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu.
  • Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)