czwartek, 18 grudnia 2014

SCHAB W POMIDORACH



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 5 plastrów schabu (około 350 g),
  • średnia cebula,
  • większa marchewka,
  • sól,
  • szczypta oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku,
  • 2 małe papryczki suszone chili peperoncini (można zastąpić ostrą papryką),
  • łyżka masła,
  • duży pomidor,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • łyżeczka cukru, 
  • szczypta vegety,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • czubata łyżeczka mąki.
Przygotowanie:
  • Kotlety lekko rozbijam, kroję w paski, podsmażam na oliwie z dodatkiem soli, papryczek, rozmarynu, oregano, tymianku i bazylii.
  • Cebulę siekam, dodaję do mięsa wraz z masłem, jeszcze chwilę smażę.
  • Marchewkę obieram i kroję w kostkę, dorzucam do schabu.
  • Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię wraz z pomidorami z puszki, wodą oraz vegetą i cukrem. Mieszam.
  • Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do miękkości (około godziny), co jakiś czas mieszając.
  • Mąkę łączę z odrobiną zimnej wody, rozrabiam, wlewam do sosu (najlepiej przez sitko), mieszam i chwilę gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)