piątek, 27 czerwca 2014

PLACKI PO ZBÓJNICKU

WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki na placki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mąka,
  • 1/2 łyżki soli,
  • większa szczypta pieprzu,
  • 2 płaskie łyżki majeranku.
Składniki na sos:
  • 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 50 dag. pieczarek,
  • duża marchewka,
  • 3 średnie cebule,
  • duża papryka czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mąka,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
Dodatkowo:
  • koperek suszony lub świeży,
  • pietruszka suszona lub świeża,
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku,
  • śmietana,
  • 10 dag. tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
  • Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku. 
  • Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.