niedziela, 27 lipca 2014

PRZEKĄSKA Z ŁOSOSIEM I KREMEM KOPERKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 200 g naturalnego serka homogenizowanego, 
  • 5 kromek ciemnego chleba, 
  • pęczek koperku, 
  • 100 g wędzonego łososia, 
  • cytryna, 
  • 2 łyżki miękkiego masła, 
  • sól, '
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Koperek drobno siekam (1/3 pęczka zostawiam do dekoracji). 
  • Serek ucieram na gładko wraz z masłem. Gotową masę przyprawiam wg własnego smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję koperek, mieszam.
  • Każdą kromkę chleba kroję na cztery kwadraty, smaruję masłem. Następnie układam kawałki łososia, skrapiam sokiem z cytryny. Na wierzch nakładam krem koperkowy, dekoruję pozostałymi gałązkami.

czwartek, 24 lipca 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM
















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 40 dag mielonego, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • duża cebula, 
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 7 średnich ziemniaków, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka papryki ostrej, 
  • 200 g śmietany 12%, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 20 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Studzę, następnie kroję w niezbyt cienkie plasterki.
  • Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
  • Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem. 
  • W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem. 
  • Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.

środa, 9 lipca 2014

BAGIETKI Z MASŁEM ZIOŁOWYM I KURCZAKIEM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5

Składniki:
  • Bagietka, 
  • średnia pierś kurczaka, 
  • wybrany pomysł na "PAPIRUS" (można zrobić także własną marynatę do kurczaka), 
  • sałata, 
  • pomidor, 
  • 100 g masła, 
  • 10 listków świeżej bazylii, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Masło łączę za pomocą blendera z posiekaną bazylią i czosnkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Bagietkę kroję na kawałki. 
  • Pierś kurczaka smażę według przepisu na opakowaniu (można również na własny sposób - pierś powinna być soczysta). 
  • Sałatę rwę na mniejsze kawałki, pomidory kroję w półplasterki. 
  • Kawałki bagietki smaruję masłem, następnie układam sałatę, plasterek kurczaka oraz pomidorka.

niedziela, 6 lipca 2014

MAKARON Z SOSEM Z MASCARPONE I PIECZARKAMI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3

Składniki:
  • 350 g makaronu,
  • 30 dag pieczarek,
  • 250 g mascarpone,
  • większy ząbek czosnku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • mała dymka,
  • kawałek pora,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka białego pieprzu,
  • mozzarella tarta do posypania.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Czosnek, dymkę i pora siekam. Podsmażam na maśle pieczarki, czosnek, cebulę, pora i połowę pietruszki. Dodaję mascarpone oraz przyprawy, mieszam do momentu rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  •  Makaron wykładam na talerz, polewam przygotowanym sosem, posypuję mozzarellą i pozostałą pietruszką.