WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20
WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.
Składniki:
- 4 jogurty greckie (każdy po 400 g),
- 8 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- szklanka oleju,
- margaryna do wysmarowania blachy + bułka tarta do oprószenia,
- około 200 g herbatników (najlepiej maślanych).
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielam od białek, ucieram ze szklanką cukru, dodaję cukier waniliowy, jogurty, olej i budynie w proszku. Mieszam.
- Ubijam pianę z białek z jedną szklanką cukru, dodaję pianę do masy jogurtowej, delikatnie mieszam.
- Blachę smaruję margaryną i oprószam bułką tartą, wykładam herbatnikami, wylewam masę jogurtową.
- Piekę około 60 minut w 150-160 stopniach.
- Ciasto zostawiam na około 2 godziny do wystygnięcia.