sobota, 27 grudnia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM KISZONYM


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków, 
  • 3 większe ogórki kiszone,
  • średnia papryka czerwona,
  • jedna większa laska kiełbasy,
  • średnia cebula,
  • 520 g sosu spaghetti,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 20-30 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20-25 minut, kroję w grubsze plasterki.
  • Ogórki obieram, wraz z papryką, kiełbasą i cebulą kroję w kostkę. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw (bez soli).
  • Dodaję sos, dokładnie mieszam, chwilę razem gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego wykładam warstwę ziemniaków, wylewam połowę sosu, układam kolejną warstwę ziemniaków i wlewam pozostały sos. Całość posypuję startym serem żółtym.
  • Zapiekam 10 minut w 180 stopniach, a następnie kolejne 10 minut w 200 stopniach (do zarumienienia sera).

poniedziałek, 22 grudnia 2014

KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI
















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 50 dag kapusty kiszonej,
  • średnia cebula,
  • 1/3 jabłka,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kminku całego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżeczka cukru,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki),
  • 100 g suszonych śliwek,
  • pęczek natki,
  • łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
  • Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
  • Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
  • Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Śliwki siekam.
  • Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem. 
  • Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
  • Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.

środa, 10 grudnia 2014

ŚLEDZIE W OLEJU Z PIECZARKAMI














WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT 
(+ OKOŁO 2 GODZINY NAMOCZENIE ŚLEDZI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 3 filety z matiasa,
  • 15 dag pieczarek,
  • duża cebula,
  • majeranek, 
  • pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • odrobina vegety,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • czubata łyżeczka koncentratu,
  • 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie:
  • Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki.
  • Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz vegeta).
  • Kiedy cebula będzie prawie miękka, dodaję koncentrat rozrobiony z wodą, smażę często mieszając jeszcze około 5 minut.
  • Czekam, aż zalewa ostygnie, zalewam śledzie, odstawiam do lodówki, aby się przegryzły.

środa, 3 grudnia 2014

PIZZA Z PATELNI




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2
ŚREDNICA PATELNI: 24 CM.

Składniki na ciasto:
  • Szklanka mąki,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.
Składniki na farsz:
  • Kawałek czerwonej papryki,
  • 1/4 pomidora (obranego ze skórki),
  • 3 plasterki wędliny,
  • około 10 plasterków kiełbasy,
  • 5 plasterków sera żółtego.
Dodatkowo:
  • Ketchup lub koncentrat pomidorowy,
  • szczypta bazylii,
  • szczypta oregano,
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:
  • Pomidora kroję w plasterki, paprykę siekam.
  • Zagniatam ciasto, cienko wałkuję, kładę na suchą patelnię (bez tłuszczu).
  • Piekę pod przykryciem około 4 minuty do zarumienienia na średnim ogniu.
  • Odwracam ciasto, smaruję ketchupem, układam składniki, piekę pod przykryciem kolejne 4 minuty.

poniedziałek, 1 grudnia 2014

KEKS






WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10
WYMIARY BLACHY: 31*12 CM.

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła,
  • szklanka cukru pudru
  • około 1,6 szklanki mąki,
  • 5 dużych jajek,
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki,
  • buteleczka aromatu waniliowego,
  • 15 dag suszonej żurawiny,
  • 15 dag suszonych śliwek,
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 10 dag skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
  • Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki. 
  • Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę. 
  • Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta. 
  • Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta.
  • Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 45 minut w 180 stopniach (do "suchego patyczka").
Razem ze mną keks piekły: