wtorek, 20 stycznia 2015

GALARETKA Z KURCZAKIEM, JAJKIEM I WARZYWAMI

























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ OKOŁO 2 GODZINY TĘŻENIE GALARETKI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12

Składniki:
  • 2 udka,
  • 3 małe marchewki,
  • 4 jajka,
  • 2-3 łyżki groszku,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 4-5 szklanek wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • średnia cebula,
  • łyżeczka lubczyku,
  • pieprz,
  • sól,
  • kawałek pora,
  • średnia pietruszka,
  • około 5 łyżeczek żelatyny.
Przygotowanie:
  • Gotuję wywar: do garnka wkładam mięso, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, por oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk). Zalewam wodą, gotuję około 45 minut na wolnym ogniu. 
  • Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (rosół musi być wyrazisty). 
  • Wyjmuję mięso i warzywa, rosół przecedzam przez sito, rozpuszczam w nim żelatynę. 
  • Mięso obieram. 
  • Marchewkę kroję w kostkę. 
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki. 
  • W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem. 
  • Wkładam do lodówki, aby galaretki stężały.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)