piątek, 16 stycznia 2015

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10

Składniki:
  • 1 kg mięsa z łopatki,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag pieczarek,
  • około 800 ml bulionu,
  • 2 małe cebule,
  • 100 g topionego serka kremowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem. 
  • Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli. 
  • Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie). 
  • Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)