poniedziałek, 5 stycznia 2015

ZIEMNIACZANE DODATKI DO OBIADU


Zapiekane rozetki:
  • Obierz i ugotuj do miękkości 1 kg ziemniaków. Odcedź i jeszcze ciepłe utrzyj z trzema łyżkami masła oraz odrobiną gęstej kwaśniej śmietany. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach do zarumienienia się.
Łódeczki faszerowane serem:
  • Niewielkie ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Wyjmij i lekko przestudź podlewając zimną wodą. Obierz, przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrąż, utrzyj z masłem i startym serem żółtym, dodaj podsmażoną cebulę i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Przypraw do smaku. Łódeczki napełnij farszem. Zapiekaj około 10 minut w 200 stopniach.
Kuleczki w posypce paprykowej:
  • Z obranych ziemniaków wytnij okrągłą łyżeczką małe kuleczki. Usmaż je na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Na duży talerz wysyp słodką paprykę w proszku wymieszaną wcześniej z solą i odrobiną cynamonu. Kuleczki obtocz w przyprawach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)