wtorek, 24 lutego 2015

MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 350 g makaronu penne,
  • większa pierś kurczaka,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • około 1 kg pomidorów,
  • 6 pieczarek,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • odrobina cukru,
  • estragon,
  • majeranek,
  • 2 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek) + garść do posypania.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle.
  • Dodaję posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam.
  • Do mięsa dodaję pomidory, przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi ziołami.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)