środa, 11 lutego 2015

PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki na placki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 średnie marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 4 małe ząbki czosnku,
  • 2 mniejsze cebule,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • sól,
  • mąka, 
  • jajko.
Składniki na sos:
  • duży jogurt naturalny typu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 6 mniejszych ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 łyżeczki majonezu.
Dodatkowo:
  • 1 kg pieczarek,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki masła,
  • pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
  • Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz przyprawami, odstawiam do lodówki.
  • Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
  • Na placki wykładam podsmażone pieczarki, polewam sosem czosnkowym, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

6 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)