niedziela, 1 lutego 2015

ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 30 dkg mielonego, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • łyżeczka ostrej papryki, 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii, 
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku, 
  • jajko, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • mała cebula, 
  • ząbek czosnku; 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżeczka mąki, 
  • pół kostki rosołowej, 
  • pęczek koperku (do sosu), 
  • 5 łyżeczek śmietany.
Przygotowanie:
  • Cebulę drobno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę. 
  • Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem. 
  • Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle. 
  • Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek. 
  • Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

4 komentarze:

  1. musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na pewno zajrzę. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszności. Bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)