sobota, 28 marca 2015

ZIEMNIAKI PIECZONE Z DIPEM CZOSNKOWO-SEROWYM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 10 średnich ziemniaków, 
  • 3-4 łyżki masła,
  • pęczek szczypiorku,
  • 100 g kremowego sera topionego,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 większe ząbki czosnki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 30 g masła,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • ostra papryka.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
  • W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki, posypuję wiórkami masła.
  • Przygotowuję dip: ser topiony, śmietanę, masło dokładnie łączę z posiekanym czosnkiem i przyprawami (najlepiej blenderem). Dodaję ser żółty, mieszam.
  • Ziemniaki układam na talerzu, wykładam dip, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)