czwartek, 12 marca 2015

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na zupę:
  • Około 1-1,5 l wody,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • 5-6 większych ziemniaków,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • większa szczypta lubczyku.
Składniki na pulpeciki:
  • 20 dag mięsa mielonego z indyka,
  • mniejsza starta marchew,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji),
  • jajko,
  • około 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka suszonej natki.
Dodatkowo:
  • 2 pęczki koperku,
  • 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw.
  • W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
  • Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut.
  • Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)