środa, 15 kwietnia 2015

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek)


Składniki:
  • Około 4,5 szklanki mąki,
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek,
  • 50 g masła,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli;
  • masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania cukru waniliowego.
Przygotowanie:
  • Drożdże dokładnie łączę z odrobiną cukru i mleka, odstawiam na kilka minut.
  • Mleko lekko podgrzewam, mieszam z masłem, cukrem i solą.
  • Kiedy mleko przestygnie dodaję 2 jajka, następnie mąkę wymieszaną z zaczynem.
  • Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby dosypuję mąki - ciasto ma samo odchodzić od ręki). Odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
  • W międzyczasie ucieram ser z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru.
  • Z ciasta formuję kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
  • W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem.
  • Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)