niedziela, 12 kwietnia 2015

PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 średnie pieczarki,
  • 8 plastrów salami,
  • 8 plastrów żółtego sera, 
  • 100-130 g fety,
  • 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem),
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • ketchup,
  • łyżka posiekanej bazylii.




















Przygotowanie:
  • Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również.
  • Pieczarki obieram kroję w ćwiartki.
  • Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii.
  • Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym.
  • Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)