czwartek, 9 kwietnia 2015

SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8

Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 listków bazylii (opcjonalnie),
  • 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam.
  • W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę.
  • Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h.
  • Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam w nim mięso na 10-15 minut.

6 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie i ciekawy sposób upieczenia mięsa

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można piec bez zawijania w folię,która jest niezdrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)