piątek, 15 maja 2015

ZIEMNIAKI Z PATELNI - Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I ŚMIETANĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 5 większych ziemniaków (ugotowanych),
  • 25 dag pieczarek,
  • średnia cebula,
  • kawałek kiełbasy,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • bazylia, 
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • rozmaryn,
  • 4 łyżki śmietany,
  • łyżka mascarpone (opcjonalnie),
  • łyżka masła,
  • 3 plastry sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroję w kostkę lub grubsze półplasterki.
  • Kiełbaskę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę siekam. Całość podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
  • Koperek, szczypiorek i czosnek drobno siekam.
  • Kiedy odparuje woda z pieczarek i wszystkie składniki lekko się przyrumienią, dodaję ziemniaki wraz z czosnkiem i zieleniną (nieco zostawiam do posypania dania). Smażę przez chwilę, mieszając.
  • Na koniec dodaję starty na dużych oczkach ser żółty oraz śmietanę i mascarpone. Mieszam. Chwilę gotuję na małym ogniu, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Danie na talerzu posypuję pozostałą zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)