sobota, 22 sierpnia 2015

LECZO Z CUKINIĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12

Składniki:
  • 1 kg ulubionej kiełbasy, 
  • 4 nieduże cebule, 
  • 30 dag pieczarek (opcjonalnie), 
  • 4 większe papryki czerwone, 
  • 2 większe papryki żółte, 
  • 2 duże cukinie (u mnie naprawdę spore), 
  • 9 dużych pomidorów, 
  • sól, 
  • odrobina majeranku i oregano, 
  • 2 papryczki chili peperoncini suszone (możecie zastąpić chili, pieprzem cayenne itp.),
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, podsmażam chwilę na łyżce masła, po chwili dodaję pieczarki pokrojone na większe cząstki. 
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki. Warzywa kroję (wielkość według waszych upodobań). 
  • 3 pomidory miksuję (robię to, bo lubię nieco rzadsze leczo, jeśli wy wolicie gęstsze - pomińcie ten krok), wszystkie warzywa wrzucam do gara razem z zmiksowanymi pomidorami i przyprawami. 
  • Całość gotuję na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)