niedziela, 16 sierpnia 2015

MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 350 g ulubionego makaronu,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • plaster sera żółtego (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • 3 małe cebule,
  • 2 duże ząbki czosnku, 
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.



























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami.
  • Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę.
  • Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku.
  • Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)